Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A 2007-es világbajnokot a Williamsszel hozták hírbe, végül mégis a Renault-val kötött két évre szóló megállapodást. Azt mondja, már nem bírta tovább a Forma-1 nélkül. Jövőre hat világbajnok lesz a mezőnyben.

20111129-forma1-kimi-rikkonen4.jpg

Kedden reggel véget értek a Kimi Räikkönen visszatérésével kapcsolatos találgatások, amikor a jövőre Lotusszá átvedlő Renault bejelentette, hogy a következő két évre leigazolta a Forma-1 2007-es világbajnokát.

A finn az elmúlt két szezont a WRC-ben töltötte, ahol azonban nem sikerült állandó jelleggel biztosítania a helyét az élmezőnyben, s bár volt néhány jó eredménye, leginkább rendszeres baleseteivel hívta fel magára a figyelmet. Emellett kipróbálta magát a NASCAR-ban is, ahol a Truck Series és a Nationwide egy-egy versenyén indult.

Már hónapokkal ezelőtt híre ment, hogy 2012-ben szeretne visszatérni az F1-be, de egészen az idényzáró Brazil Nagydíj hétvégéjéig csak a Williamsszel folytatott tárgyalásairól szivárogtak ki információk, s a legutóbbi értesülések szerint a grove-i istállóval nem tudott megállapodni, mert túl magas - 12 millió eurós - fizetést kért tőlük. Végül a Renault-val kötött szerződést.

"Örülök, hogy két éves szünet után visszatérhetek a Forma-1-be, hálás vagyok a Lotus Renault GP-nek a lehetőségért" - idézi a 32 éves Räikkönent a csapat közleménye. "A WRC-ben töltött idő versenyzőként hasznos szakaszt jelentett a pályafutásomban, de nem tagadhatom, hogy az F1 kezdett elviselhetetlenül hiányozni. Könnyű volt meghozni a döntést, hogy a Lotus Renault GP-t válasszam, hiszen az istálló ambícióit lenyűgözőnek találom. Már alig várom, hogy fontos szerepet játszhassak a csapat előrerepítésében a rajtrács elejére."

Räikkönent - aki 2001 és 2009 között 18 nagydíjgyőzelmet aratott, 62-szer állt a dobogón, és 16-szor szerezte meg a pole pozíciót - már tavaly októberben összefüggésbe hozták a Renault-val. Ám akkor határozottan kijelentette, hogy soha nem állt szándékában az enstone-i istálló színeiben visszatérni, és nyíltan csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Renault szerinte "marketingcélokra" használta fel a nevét.

A Renault F1 tulajdonosát, a Genii Capitalt irányító Gérard Lopez most hangsúlyozta, hogy a csapata "egy teljesen új ciklus" elejéhez érkezett. "A színfalak mögött keményen igyekeztünk felépíteni egy sikeres szervezet alapjait, hogy hamarosan ismét a legmagasabb szinten harcolhassunk" - tette hozzá. "Kimi döntése, hogy velünk tér vissza, csak az első a közeljövőben várható bejelentések sorában, melyek révén még komolyabban számolni kell majd velünk. Természetesen mindannyian nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk egy világbajnokkal."

A Renault idén 5. lett a konstruktőri összetettben, de a szezon utolsó tíz futamán összesen nyolc pontot tudott szerezni, mert belebukott a nehezen fejleszthetőnek bizonyuló előrevezetett kipufogó koncepciójába. Az alakulatnál sokak szerint káosz van - az elmúlt hónapokban két csapatmenedzsere is elhagyta -, és elvesztette gyári támogatását is, a Renault ugyanis 2012-től már a Red Bullt tekinti kiemelt partnerének. Räikkönen szerződtetése után kétséges az is, hogy mi lesz a ralibalesetéből lábadozó Robert Kubica sorsa, aki a következő szezon elejére már szinte biztosan nem épül fel.

Räikkönennel együtt jövőre hat aktív világbajnok lesz a Forma-1 mezőnyében, amire még sohasem volt példa. A finn 2007-ben a Ferrarival hódította el a címet, de utána leszálló ágba került, s 2009 végén annak ellenére megváltak tőle, kifizetve neki a 2010-es gázsiját is, hogy a következő idényre még érvényes szerződése volt.

Forrás: f1hirek.hu

Címkék: f1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netbulvar.blog.hu/api/trackback/id/tr113422122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása