Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden este kilúgozottnak érzed magad, pedig nem is végeztél fizikai munkát, „csak” egész nap a számítógép előtt ültél?

Ne csodálkozz, a képernyőn végzett munka a legnehezebb munkák egyike. Különösen megterhelő a szemnek, mely ilyenkor csúcsteljesítményt nyújt.
Szakértők becslése szerint naponta 33 000-ig terjedő fej- és szemmozgás és 7000 pupillareakció szükséges a képernyő, a billentyűzet és az egér között. Ezenkívül megterhelő a merev pillantás a képernyőre. E koncentrált, pontos pillantás miatt ritkábban csukod le a szemed: percenként csak háromszor-négyszer pislogsz a szokásos 10-12 helyett. Az emberek 40 százaléka, aki naponta több mint három órát dolgozik a képernyőn, szenved a fáradt, száraz és égő szemtől. Ezenkívül a képernyőn végzett tartós munka tarkómerevséget és fejfájást okozhat.
Mit tehetsz, hogy elkerüld a következményeket?

1. Ülj kényelmesen

Fontos feltétel az oldott munkához a jó üléstartás. Az alkarok feküdjenek vízszintesen a billentyűzet előtt. Ideális, ha a fel- és alkarok derékszöget alkotnak. Ez vonatkozik a combra és a lábszárra is.

2. A képernyő helyes pozíciója

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsd be a monitort úgy, hogy frontálisan nézz a képernyőre. Ez megakadályozza a megcsavart testtartást, amely feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

3. Optimális fényviszonyok

Fordítsd a géped a helyes fénybe: a számítógépet úgy kell felállítani, hogy pillantásod párhuzamos legyen az ablakkal. Ideális egy egyenletes helyiségmegvilágítás. Este nem lehet a monitor az egyetlen fényforrás a helyiségben. Ez szükségtelenül terheli a szemet.

4. Tarts szüneteket

A szem minden kis szünetért hálás. Használd ki például a kis várakozási időket, amelyek a számítógépes rendszer révén keletkeznek, hogy szemed elfordítsd a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen. Főszabály: két óra számítógépes munka után 15 perc szünetet kell beiktatni.

5. Lazító gyakorlatok a szemnek

Minden egy-kétóránkénti gyakorlási időszak megkönnyíti a munkát a képernyőn. 
Masszázs: a hüvelyk- és középső ujjal fogd meg az orrgyökeret és helyezd a mutatóujjad a homlokodra. Ezt a helyet masszírozd néhány másodpercig enyhe nyomással. Ha szemüveget viselsz, különösen érezni fogod a hatását.

forrás: otvenentul.hu

Címkék: tipp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netbulvar.blog.hu/api/trackback/id/tr993337915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása